Ziemas prieki – 2

Aizvadītajās dienās kopā ar bērniem spēlējām dažādas spēles par un ap sniegpārsliņām un sniegavīriem.

Zemāk foto stāsts par pēdējā laika darbiņiem. Man liekas, ka Tev noteikti kāda no idejām varētu noderēt! :)

Šī puzle Adrianai tīri labi patika. Izdrukājām zīmējumus, tad pašas tos izkrāsojām (jo izdrukas bija melnbaltas), pēc tam sagriezām. Nākamajā dienā Adriana vienu puzli salīmēja (uz lapas, uz kuras ir numuri tiek pielīmētas puzles loksnītes ar tādu pašu numuru un atkal sanāk skaists zīmējums). Puzli vari sagatavot arī bērnam neredzot, tad viņam būs pārsteigums, kāds zīmējums izveidosies. Tā kā mēs šo materiālu gatavojām kopā ar Adrianu, tad viņa jau zināja, kāds sanāks rezultāts.
Puzle un citas fotogrāfijās redzamās aktivitātes ir atrodamas un par brīvu lejuplādējamas šajā blogā “Sniega un ledus pakā”(“Snow and Ice”).

Picnik_collage_1

Izmēģinājām arī spēli, par kuru Krūmiņu dienu blogā rakstīja Zane (paskrollē šajā ierakstā uz leju un redzēsi attēlu ar šādu sniegavīru). Mums kā sniega bumbas kalpoja koka “čipši” (tā esmu šos rimbulīšus iesaukusi pēc tam, kad kursos iepazinos ar materiālu par skaitļu čipšiem).

Spēle pavisam vienkārša – no kaudzītes tiek izvilkta kartīte, uz kuras norādīts, cik sniega “bumbas” zem sniegavīra var novietot (varianti ir četri – vai nu 1, 2, 3 vai nevienu bumbu). Mērķis ir savākt visas 10 sniega “bumbas”. Niklāvam patika gan spēlēt pēc noteikumiem, gan tāpat novietot čipšus aplīšos.
Šeit var izdrukāt sniegavīru un kartītes, kā arī izlasīt īsu spēles instrukciju (angļu val.).
Vienā no attēliem čipšus esmu uzlikusi uz skaitļu kartītes, tas var bērnam palīdzēt vēl labāk saprast, cik sniega “bumbas” viņš drīkst paņemt.

Picnik_collage_3

Jau pieminēju Montessori materiālu par skaitļu čipšiem. Mums tapa variācija par šo tēmu. Skaitījām sniegavīriem sniega bumbas. Izlikām sniegavīrus no 1 līdz 10 un tad zem tiem pakārtojām sniega “bumbas”. Pāra skaitļiem čipši izkārtojas zem sniegavīra pa pāriem un nepāra skaitļiem – pēdējais čipsis tiek nolikts pa vidu. Tad, kad visas sniega “bumbas” tika izskaitītas un saliktas, tad ar pirkstiņu izbraucām tām cauri. Un pie nepāra skaitļiem, atduroties pie sniega “bumbas”, mēs teicām: “Stop!” Tad nepāra skaiļus pabīdiju uz leju un kopīgi pārrunājām, ka pāra skaitļiem sniega “bumbas” ir pa pāriem, bet nepāra skaiļiem nesanāk katrai “bumbai” pāris.
Šeit var izlasīt šī Montessori vingrinājuma aprakstu (angļu valodā).

Sniegaviri_1
Sniegaviri_2
Sniegaviri_3
Sniegaviri_4
Sniegaviri_5
Sniegaviri_
Picnik_collage_4

Vēl mums bija vingrinājums “Lāsteku zīmēšana”. Tajā var izmantot metamo kauliņu vai arī darīt kā Adriana – no trauciņa izņemt vienu no cipariem un pie mājas jumta piezīmēt attiecīgo skaitu lāsteku. Uzdevums ir izpildīts tad, kad visa māja ir vienās lāstekās. :) (Vai mūsu gadījumā – kad visi cipari no trauciņa ir izvilkti.)

Lastekas
Attēlā redzamie skaiļi un arī čipši ir nopirkti Viplāzergravēšanā. Mājas lapā tos redzēt nevar, bet caur kontaktiem var palūgt uz epastu atsūtīt informāciju par bērnu attīstošajiem materiāliem.
Jau pieminētajā  “Sniega un ledus pakā” ir arī uzdevums par sniegpārsliņu rakstu veidošanu.
Picnik_collage_9
Un tad vēl sniegpārsliņu šķirošana – lielās vienā kaudzītē, vidējās – otrā un vismazākās – trešajā.
Picnik_collage_6
Nezinu, vai nākamo uzdevumu esmu sapratusi pareizi, bet mēs to veicām šādi: uzmetām vienu no pārsliņām un tad pie attiecīgās pārsliņas uzrakstījām īsto ciparu. Ja pirmo pārsliņas veidu uzmetām 4. reizi, tad pretī 4 rakstījām “4”. Spēlējām kopā ar Adrianu. Arī šī spēle atrodama “Sniega un ledus pakā”.
Metamais_kaulins

Adrianai patika arī zemāk redzamā spēle. Jāmet metamais kauliņš un jāizveido sniegavīrs. Uzmetot konkrētu ciparu, drīkst uzlikt konkrētu sniegavīra daļu.

Sniegaviri_7
Internetā uzgāju sniegavīru spēles – par burtiem un krāsām. Spēles uzdevums ir attiecīgajam sniegavīram atrast īsto cepuri. Vai nu ar īsto burtu vai īsto krāsu. Man par lielu prieku Niklāvam uzdevums ar sniegavīriem un krāsām (pamatkrāsām – zilu, sarkanu un dzeltenu) izdevās. Kā rakstīju iepriekš, tad vēl pirms nedēļas viņam tas nesanāca. ;)

Sniegavīrus ar burtiem izdrukājām un, lai būtu interesantāk, kopā ar bērniem arī izkrāsojām. Adrianu iesaistīju arī materiāla tapšanā. Viņa krāsoja un grieza gan sniegavīrus, gan cepures. Pēc tam kopīgi spēlējām spēli.

Picnik_collage_7
Šeit ir atrodams apraksts burtu sniegavīriem un šeit vari tos lejuplādēt.
Picnik_collage_8
Šeit izlasīsi par sniegavīriem un krāsām un šeit vari tos lejuplādēt (angliski).
Šis bija tāds pagarš, bet ticu, ka vērtīgs ieraksts. :)
Lai Tev jauks un interesants laiks kopā ar bērnu/-iem!
Ar sveicieniem,
Evelīna :)

8 domas par “Ziemas prieki – 2

  1. Ilze, prieks, ka idejas noderēs! :)Un, Agra, paldies par labiem vārdiem! :)

  2. Ik pa laikam palasu, bet katru reizi nodomāju – bērni aizņem visu laiku, ja? Ja šādi aktīvi ar viņiem darbojas.Vai arī mājas lietām ir sava dienas daļa un bērniem – sava?

  3. Inese, bērniem sanākt diezgan daudz laika veltīt, jo bērnu dārzā viņi neiet, tad nu visu ko izdomājam, lai dzīve interesantāka. ;)Un par mājas lietām/darbiem – mēģinu arī viņus kaut kā iesaistīt pie tiem, piem., palīdzēt gatavot pusdienas (mizojot burkānus vai iesitot bļodā olas u.t.t.).Bet 100% uzmanības jau neveltu, ir arī laiks, kad mamma pastrādā pati, palasa … vai arī izeju ar mazāko bērnu pastaigā – izvēdināt galvu (tas gan tik bieži nesanāk, ja eju, tad kāds no lielākajiem arī ir līdzi ;)).Mācos atrast un veltīt laiku sev, kā arī ar vīru mēģinām plānot kādus randiņus, citādāk ar bērniem var sanākt dažādi “īsavienojumi”. :)Dzīvoju un mācos dzīvot! :) Vēroju bērnus un mēģinu piedāvāt viņiem dažādas aktuālas aktivitātes. :)

  4. Evelīna- lasu un brīnos, cik daudz Adite jau ko māk :)Brālis arī malacis ;)un par randiņiem prieks, atceros mūsu pirmo ilgo sarunu tajā cafe arī par šo tēmu.Inese – vismaz mūsu mājās laiks bērniem un mājai ir vienā kategorijā, Kristiāna var piedalīties pilnīgi visā, bet, ja negribas, tas nozīmē, ka viņai ir kas interesantāks vienatnē darāms :)

Komentēt