1. septembris un kalendārs

Sveiciens Zinību dienā!

Mūsu ģimenē 1. septembris pagaidām tiek sagaidīts bez liekiem satraukumiem par skolas gaitām un ar to saistītām lietām. Adriana (3,3 g.v.) gaida septembri (vēl gaida – ieraksts top īsi pirms 1.09.), jo tad būs “rudens”. Tad varēs kalendārā nomainīt “vasaras” kartīti, kas ir dzeltena, uz “rudens”, kas ir sarkanā krāsā. Tad varēs noņemt visas datuma kartītes un uzlikt atkal pašu pirmo. Un vēl mēs visi gaidām rudeni, jo tad ieradīsies arī mazais bebē, kas vēl pagaidām dzīvojas mammas puncī.

Jūlija sākumā pagatavoju bērniem kalendāru (iedvesmojoties no Montessori kursos apgūtā un citos blogos redzētā).

Kalendars-03

Tāds izskatās mūsu kalendārs.

Kalendars-01

Adriana vēl nav izkāpusi no gultas, kad jau sauc: “Ejam likt kalendāru!” Un tad vai nu tētis vai mamma, kurš tajā brīdī ir brīvāks, dodas pie kalendāra un kopā ar Adrianu to “liek”.
Katru rītu mēs izrunājam, kura nedēļas diena šodien ir (vai pirmā, vai otrā, vai trešā … ), tad sameklējam attiecīgo dienas kartīti (Adrianai patīk meklēt pēc pirmā burta – viņa zina, ka trešdiena sākas ar “t”, tad nu arī veikli īsto kartīti atrod). Kad esam pielikuši attiecīgās dienas datumu, Adriana izdomā, kā viņa jūtas (pagaidām izvēle ir starp šādām četrām emocijām: laimīga, pārsteigta, bēdīga un dusmīga; sagatavotas ir vēl četras, bet par tām vēl neesam runājuši, tāpēc vēl neizmantojam). Pēc tam viņa paskatās pa logu un atzīmē, kādi šodien laikapstākļi. Un, ja dienas laikā tie mainās, tad Adriana laikapstākļu kartīti momentā steidz nomainīt.

Kad kalendārā informācija ir atjaunināta, tad kopīgi konstatējam: vēl ir vasara, ir trešdiena, 31. augusts, 2011. gads! Es jūtos laimīga un aiz loga ir vējš (vai saule, vai mākoņi vai lietus)!

Kalendars-02

Brālim Niklāvam (1,10 g.v.) arī patīk piedalīties šajā aktivitātē. Viņam patīk paturēt rokās kartītes, parādīt sauli, aiznest to parādīt tētim, mēģināt kaut ko pielikt un noņemt … :)

Kalendāru mēdzu papildināt ar apaļas formas zīmējumiem, kuri Adrianai palīdz emocionāli sagatavoties priekšā stāvošajiem notikumiem, piem., aplītis ar fotokameru Adrianai liek saprast, ka tētis attiecīgajā dienā būs ilgi prom no mājām, jo būs jāfotogrāfē. Zīmējums ar rozā torni (viens no Montessori klasiskajiem sajūtu materiāliem) nozīmē, ka Adrianai būs iespēja doties uz Montessori kabinetu. Ja pie šī torņa ir klāt burts “M”, tad tas nozīmē, ka vai nu mammai būs Montessori kursi un viņa nebūs lielāko dienas daļu mājās vai arī kāds cits ar Montessori saistīts pasākums (piem., radošā darbnīca Suntažos). Ja pie datuma ir zīmējums ar auto, tad tas nozīmē, ka priekšā stāv brauciens pie omammas/opapa … ir doma izveidot zīmējumus ar “šampūna pudelīti” un “šķērītēm”, kas Adrianai liktu sagatavoties matu mazgāšanai un kāju nagu griešanai (šī aktivitāte viņai nav īpaši tīkama). Citādāk viņa uz jautājumu “kad mazgāsim matus?” tik atbild: “Rīt!” vai arī “Citu dienu!” ;)

Kalendāra pamatne ir brūns papīrs, uz kura ar zelta zīmuli ir uzzīmētas rūtiņas.
Dienu nosaukumi, datumi, emociju un laikapstākļu kartītes ir uztaisītas WORDā (pielāgojot konkrētajiem izmēriem), izdrukātas un apvilktas ar līmplēvi (ja ir iespēja, tad es ieteiktu tās ielaminēt, jo mazais brālis pāris kartītes ir pamanījies diezgan ielocīt).
Katru mēnesi tiek nomainīta mēneša kartīte un to foni ir attiecīgi šādās krāsās: “rudens” un tā mēneši (septembris, oktobris, novembris) ir uz sarkana fona, “ziema” un attiecīgie mēneši  – uz zila fona, “pavasaris” – uz zaļa, un kā redzams fotogrāfijā, “vasara” un tās mēneši ir dzeltenā krāsā.
Katru mēnesi nomainām arī fotogrāfiju/kartīti kalendāra augšējā kreisajā stūrī. Fotogrāfijā, ja iespējams, ir attēlots attiecīgais gadalaiks/mēnesis.
Kartītes pie kalendāra turās ar šādas vai arī tamlīdzīgas līmmasas palīdzību.

Variācijas par tēmu “kalendārs” var būt daudz un dažādas. Esmu redzējusi tos uz korķa tāfelēm, pie kuras bērns katru dienu ar piespraudi attiecīgo datumu piesprauž. Draudzenei mājās ir kalendārs, kādu var nopirkt arī Zvaigzne ABC grāmatveikalos (man pēdējo mēnešu laikā neizdevās to atrast, tāpēc arī pagatavoju savu).

Adrianai (un arī Niklāvam) ļoti patīk šis ikrīta rituāls! Varbūt šī ideja noder arī Tev un Tavai ģimenei!

Lai skaists 1. septembris un visas nākamās dienas!

Ar sveicieniem,
Evelīna :)

8 domas par “1. septembris un kalendārs

  1. …Super smuks!! ;) Es tieši vakar sataisīju “mūsmāju” kalendāru un šorīt veicām pirmās darbības.. :) Man tikai jāsataisa/krāsainas jāizprintē vēl “aktualitāšu” kartītes un tad arī padalīšos, kāds man sanāca..taisīju uz korķa tāfeles :))

  2. skatoties uz tavu foršo, es esmu izlēmusi savējo taisīt līdzīgu kā Kristiānai skoliņā tikai bez datumu untaml likšanas, jo īpaši tāpēc, ka burtus viņa vēl nepazīst un datumus vai dienas nosaukumus ne tik, vispirms jāiemācās saules sistēma :D mums galvenā aktivitāte būs garastāvoklis, laika apstākļi un speciālās aktivitāšu kartiņas, kur pārsvarā būs lidmašīnas simbols:D – vai nu Kristiāna lido, vai tētis komandējumā :) tagad te tā runājot sapratu, ka varu ņemt liela formāta gatavu kalendāra lapu, kurai riņķī tad likt visu citu :)

  3. Evija, paldies par labiem vārdiem!Zane, tad tik tagad gaidu Tava kalendāra “prezentāciju” jeb “iznācienu”! :)Un, Līga Krista, gaidīšu arī Tavējā kalendāra bildi! :) No vienas puses man liekas, ka Kristiānai tīri labi varētu patikt likt arī datumus, Katei kabinetā visi datumi ir salikti viens pēc otra, ka bērnam nav jādomā, kas tad īsti jāmeklē, viņš vienkārši nokabina no “nagliņas” un pieliek tur, kur viņam parāda. ;)Lai tad izdodas!

  4. Sveika!Paldies par jauko ideju – man arī dikti iepatikās. :) Vai ir arī kādi ieteikumi, kādam vecumam šāds kalendārs domāts un kā organizēt kalendāra lietošanu vairākiem bērniem? Mums lielā māsa jau 1.klasē, bet vidējā tikko sāk bērnudārza gaitas – viņām intereses un dienas gaitas jau krietni atšķiras. Vai labāk taisīt katrai savu kalendāru (pilnīgi droši zinu, ka piedalīties gribēs abas!)?

  5. Sveika, Laura!Prieks, ka šī ideja Tev iepatikusies. Šādu kalendāru – dažādās modifikācijās – varētu jau sākt lietot, manuprāt, no 2 ar pus gadiem (pavisam vienkāršāku varētu arī no diviem, manam dēlam tagad ir svaigi divi un viņš arī piedalās kalendāra aktivitātē – viņa uzdevums ir noņemt kartītes, kas saistītas ar iepriekšējo dienu :)).Montessori bērnu mājā ir viens kalendārs, kurā tiek atlikts attiecīgās dienas datums un laikapstākļi. Tātad ar diviem bērniem arī varētu atlikt šīs divas lietas, vienu dienu datumu un laikapstākļus uzliek/pievieno viens un citu dienu – otrs bērns.Ar lielo māsu jau pavisam noteikti varētu atrunāt attiecīgās vai nākamās dienas/nedēļas gaitas un plānus, varbūt izmantot kā mums kādas īpašas uzlīmes/bildītes, ar kurām atzīmētu vienu vai otru aktivitāti/pulciņu, kas kādā no dienām ieplānots. Varbūt vienai māsai aktivitāšu kartītes var būt vienā tonī un otrai atkal citā un tādā veidā pietiktu ar vienu kalendāru.Iesaku apskatīties arī šajos aprakstos par kalendāriem, kas tapuši manām Montessori kursu kursabiedrenēm:http://ligakrista.blogspot.com/2011/09/iemacities-noverot-un-novertet-sevi.htmlhttp://dargumi.blogspot.com/2011/09/kalendars.htmlKādas idejas pasmēlos arī šeit:http://countingcoconuts.blogspot.com/2010/10/our-classroom-calendar-circle-ti…Un vēl vienai manai draudzenei mājās tiek izmantots kalendārs, ko varēja (varbūt vēl var) nopirkt Zvaigzne ABC, kur viss jau gatavs. :)Lai tad izdodas!Un, ja izdodas, tad priecāšos, ja ar veikumu, kuru varētu aplūkot kādā foto, padalīsies!Veiksmīgi,E. :)

  6. Patiešām lieliska ideja! Kad mana peciņa paaugsies līdz šai vajadzībai, arī mums noteikti būs tāds kalendārs! :)

  7. SmartKids_lv,prieks ideja kalpos ierosmei! :) Lai tad īstajā laikā izdodas! :)

Komentēt