Par skudrām

Pēc tam, kad kopā ar bērniem bijām iepazinušies ar tauriņiem un uztaisījuši arī filmu par tiem, mācījāmies par skudrām.

Zemāk ir iespēja mazliet pakavēties atmiņās par iepriekšējo “Spēlēsim skolu” nodarbību. Šeit var redzēt Zanes filmēto filmiņu par tauriņa dzīves ciklu. Galvenajās lomās mūsu bērni un mēs pašas. :)

Arī skudras ir kukaiņi un visām skudrām ir 6 kājas, taustekļi, galva, krūtis un vēders.

Pārāk lielās detaļās par skudrām un to uzbūvi gan neieslīgām.

Mūsu darbošanās mērķis bija doties izbraukumā ar riteņiem un atrast apkārtnē kādu skudru pūzni. To mēs arī veiksmīgi izdarījām. Apstājāmies pie skudru pūžņa un ar bērniem to kādu mirkli pavērojām. Centāmies bērniem pastāstīt visu, ko iepriekšējās dienās bijām salasījušās. ;) Jāatzīst, ka viņiem vairāk interesēja braukšana ar riteņiem nevis mūsu stāstītais, taču kādu mirklīti uzmanību noturēt izdevās. Ikdienā, kad ar bērniem ejam garām šim skudru pūznim, vienmēr apstājamies, tās pavērojam un mazliet par tām arī parunājam. Rīgas Zoodārza tropu mājā ir lieliska ekspozīcija un iespēja redzēt skudru rosīšanos.

Pēc pastaigas ar riteņiem un skudru pētīšanas bija laiks kaut ko uzēst.

Kopā ar bērniem tapa uzkodas ar nosaukumu “Skudru pūžņa maizītes”. Tās bija galetes, kas tika apziestas ar svaigo sieru un pa virsu uzbērta rīvēta rupjmaize.

Saldajā bija Zanes un mana variācija par tēmu “Saldais skudru pūznis”. Zane bija uzcepusi kēksiņus, kurā ogas bija kā skudras

un Evelīna mēģināja atdarināt veikalā nopērkamos saldos skudru pūžņus, pagatavojot tos gandrīz vai svaigēdājstilā (tikai kausētā šokolāde un rozā skaidiņas (jeb skudriņas) nebija “svaigas”). Paši skudru pūžņi sanāca ļoti “neasi” (bildē), tāpēc parādīšu kāds izskatījās “Saldais skudru pūznis 2” – tās bija svaigās trifeles ar šokolādes glazūru un
rozā skudriņām.

Pēc tam pildījām darba lapu un kopā ar bērniem skaitījām,
cik skudrām ir kājas, taustekļi u.t.t.

Tad, kad viss bija izskaitīts, uztaisījām paši savas skudras
(ideja ņemta šeit zem sadaļas “crafts’).

Nākamajā tikšanās reizē runājām par bitēm un par to drīzumā varēsi lasīt Zanes blogā.

Lai Tev jauka kopā būšana ar bērniem un līdz nākamajam ierakstam,
Evelīna :)

– – – – –

Telefonfoto: Zane Krūmiņa un Evelīna Sproģe

Viena doma par “Par skudrām

  1. Laurim skudras joprojām ir liels bieds. Bet pamazām pētām un izzinām. Šovakar paskatījāmies filmiņu par skudru dzīvi. Laikam, ja es piedāvātu keksiņus ar skudrām, viņš neēstu neparko!:)

Komentēt