Burts Z

Pavasarī uz vairākām nedēļām devāmies uz laukiem, tāpēc pirms tam Adrianai apjautājos, par kādiem burtiem viņa gribēs vairāk parunāt, kamēr būsim projām no mājām. Viens no izvēlētajiem burtiem bija “Z”. Ar šo burtu mēs darbojāmies aptuveni 2 nedēļas. Uzreiz piemetināšu – šajā ciemošanās reizē laukos man bija vairāk brīvā laika nekā esot ar bērniem Rīgā. Tas bija pavasaris, daba lēnām modās, pusdienas man nebija jāgatavo, tad nu ar bērniem varējām visādi padarboties. Gribēju šo atrunāt, lai Tev nav sajūta, “pa kuru laiku viņa to paspēj!” ;)

Zemāk bloga ierakstā parādīšu/pastāstīšu par vienu otru lietu, kuru darījām ar burtu “Z”. Vairākas idejas ir no Ingas bloga.

Mēs izmantojām:

* Smilšpapīra burtu Z (tas ir paštaisīts; bloga ieraksts par smilšpapīra burtiem top manā galvā teju jau gadu ;), liekas, ka drīz būs arī gatavs :)). Sarkanais punktiņš norāda, no kuras vietas bērnam ir jāsāk rakstīt attiecīgais burts.

* Skaņu maisiņš (arī paštaisīts). Mūsu maisiņā bija zirgs, zebra, zilonis, zīmogs, zvaniņš, zobu birste un zīmulis. Starp citu, mūsu ciemošanās laikā laukos Niklāvam izdevās maisiņu nolikt tik drošā vietā, ka neviens to nespēj vairs atrast. Eh! Varbūt ziemā, kad nebūs tik daudz darba ārā, omammai izdosies maisiņu kaut kur ieraudzīt.

* Kartītes no spēles Alias (ideja noskatīta no jau pieminētā Ingas bloga).

Adrianai tās ļoti patīk. No sākuma mēs kartītes apskatījāmies un pārrunājām, kas uz kartītēm ir attēlots. Vēlāk (kādu citu dienu) mēs sākām uzdot mīklas. Izvilkām vienu no kartītēm un uzdevām mīklu. Bērniem ar mīklu uzdošanu iet interesanti. Adrianai arvien labāk, bet Niklāvam ļoti amizanti, viņš mīklas uzdošanas procesā jau pastāsta, kas uz viņa kartītes ir attēlots. Bet tas arī labi. Attīstām valodu un mācāmies lietas aprakstīt. :)

* Internetā redzēju šādu ideju – zīmējumus ar baltiem aplīšiem.

Bērns var šos aplīšus ar flomāsteru izkrāsot. Taču kādā vietā redzēju, ka uz aplīšiem var likt bumbiņveidīgus priekšmetus. Tad nu ņēmām mūsu stikla akmentiņus (pēc formas līdzīgus puslodēm) un likām uz baltajiem aplīšiem. Bērniem šī nodarbe patiešām patika.

Reiz internetā ieraudzīju, ka ir iespējams arī zirnekli izdekorēt
ar krāsainajiem akmentiņiem. Zirnekli atradu šajā lapā.

* Diezgan iecienīta nodarbošanās bija zīmēšana ar baltās tāfeles flomāsteru. Blogā “2 Teaching Mommies”  ir pieejama uzdevumu paka par zobārsta tēmu un tajā ir arī uzdevumi, kas saistīti ar rakstīšanu. Es tos izdrukāju un pārklāju ar caurspīdīgo līmplēvi (ja Tev ir laminētājs, tad uzdevumus varētu arī ielaminēt). Konkrēti šeit bija uzdevums palīdzēt zobārstam tikt līdz darba instrumentiem.

Interesantākais ir tas, ka bērns uz tā var ar baltās tāfeles flomāsteru uzvilkt līnijas un pēc tam ar švammīti smuki visu nodzēst. Gan Adrianai, gan Niklāvam tas ļoti patika.

Un, lūk, dzēšanas process.

* Tad kādā citā dienā mēs taisījām zebru un ziloni.

Šāda sanāca Evelīnas zebra. Man gandrīz vienmēr ir jālīdzdarbojas bērniem.
Šo es uztveru kā sava veida darba/krāsu terapiju. :)

Adriana izvēlējās ziloni.

Viņa to izkrāsoja, uzlīmēja uz cietāka papīra un izgrieza.

Šeit Adriana parāda paveikto!

Visu, kas bija saistīts/sagatavots par burtu Z, mēs salikām grozā un novietojām plauktā. Jebkurā dienas laikā bērni paši varēja ņemt grozu un pildīt uzdevumus.

Kādreiz Adriana pati ierosināja darbošanos, sakot: “Parunāsim tagad par burtu Z!” “Varbūt mēs tagad varam parunāt par Z?”:)

* Uz laukiem bijām paņēmuši arī Zemes un ūdens formas. Arī šis materiāls labi iekļavās tēmā. Reiz kādā no vakariem bērni pēkšņi izdomāja, ka grib ar šo materiālu darboties. Kā man negribējās, lai manus nodomus par mierīgu un sausu vakaru izjauc šī bērnu ideja un darbošanās, bet … šajā situācijā es pārvarēju savu vēlmi teikt: “Nē, ir jau vēls, jāiet gulēt, …” un ļāvu bērniem vaļu. Ja jau bērni paši izrāda interesi un labprāt apgūst jaunas lietas, kā es to varu liegt? ;) (Protams, ir bijuši arī vakari, kad esmu lēmusi citādi.) Un, ziniet, ja pareizi atceros, tad uz kādām 15, 20 min virtuvē bija patīkams klusums un darbīga rosīšanās.

* Vēl kāda jauka aktivitāte ir zeķu šķirošana. Drēbju maisā saliku visu ģimenes locekļu zeķes (pārus jau izjauktus). Bērniem bija uzdevums tās salikt pa pāriem un vēl sašķirot – kuras zeķes ir kuram – kuras ir tēta, kuras mammas, kuras Andreja, …

Nākamajā bloga ierakstā parādīšu, ar kādām darba lapām strādāja Adriana (brīžiem Niklāvs jau arī  “pieslēdzās”).

Līdz vēlākam,
Evelīna :)

10 domas par “Burts Z

  1. Super!!! To VISU var samācīties no Montessori grāmatas?! Tu esi lieliska mamma! Tā turpināt. Ja Dieviņš būs lēmis man ar būt par mammu, ņemšu pie tevis privātstundas!

  2. Adrianai ļoti labi sanāk izkrāsot!:):) Malacis!
    Man patika vairākas idejas, bet favorīti – baltās tāfeles un zeķu šķirošana! Noteikti izmēģināšu!:)

  3. Jā, Kristiānai arī ļoti patīk, ka labirinti, piemēram, ir ielaminēti un ka var izdzēst un sākt no jauna, nevis jàņem cita lapa :)

  4. Sveika! Man ir ierosinājums kādam turpmākajam ierakstam, ko ļoti labprāt izlasītu! Pastāsti (un parādi) kādi izejmateriāli tev vienmēr ir mājās, lai gatavotu dažādos darbinjus, kādu laminēšanas aparātu lieto (kādi ieteikumi to iegādājoties) un varbūt vēl kādu tehnisko palīgu lieto gatavojot materiālus bērniem. Varbūt vari ieteikt konkrētu firmu kancelejas preces un arī pabrīdināt par kādiem pirkumiem, ko neieteiktu. Priecātos par dažādiem padomiem “mājās gatavoto bērnu uzdevumu iesācējai” man! Paldies par blogu!

    1. Sveika, Rita!
      Zini, tā arī netieku līdz ieraksta par Tevis piedāvāto tēmu, bet ik palaikam par to domāju. Lieta tāda, ka ne vienmēr ir visi labvēlīgie apstākļi, lai uztaisītu bildes ar materiāliem. Vai nu nav pie rokas fotoaparāta vai arī materiālu klāsts nav papildināts u.t.t. :)
      Tāpēc tagad īsi uzrakstīšu Tev šeit un tad, kaut kad uztaisīšu bloga ierakstu.
      Sākšu par laminētāju – man tāds pašreiz vēl nav. 2 gadu laikā tā arī neesmu tam vēl nobriedusi. Pašreiz iztieku ar līmplēvi (vai pašļīmējošā plēve vai kā nu citi vēl to sauc). Pieredze rāda, ka vislabākās un stingrākās būtu nopērkama veikalā “Baltijas papīrs” uz Stabu un Tērbatas ielu stūra.
      Bieži vien līmplēvi esmu pirkusi kancelejas preču vairumtirdzniecības bāzē “Rīga”, kas atrodas Maskavas ielā 150. Tur arī es ieteiktu doties un nopirkt visu nepieciešamo, jo tur ir, manuprāt, pilsētā labākās cenas.
      Kādi materiāli ir mums mājās:
      * zīmuļi (patīk firmas “Maped” zīmuļi, vēl nesen pirku lielos trīsstūrformas, tagad pārgājām uz mazajiem trīsstūrformas);
      * nesen parādīju arī bērniem flomāsterus (tādus, kas skaitās mazgājamie), priekšroku tomēr dodu zīmuļiem;
      * dažādi krītiņi – eļļas pasteļi, vaska krītiņi;
      * akvareļkrāsas;
      * guaša krāsas;
      * akrila krāsas (nesen Jysk šīm bija akcija, paņēmām.);
      * dažādas otiņas;
      * balts papīrs (balts – gan biezāks (160 vai pat 225 gramīgais), gan plānāks (parastais 80 gramīgais));
      * krāsainais papīrs – parasti ir zaļš, zils, dzeltens un sarkans, lai, gatavojot kādus kartīšu materiālus, man ir attiecīgās krāsas pamatnes. Ir gan biezāks, gan plānāks un arī citas krāsas. Arī pirktas pieminētajā bāzē un arī veikalā “Baltijas papīrs”. Labas atsauksmes esmu dzirdējusi arī par veikalu “Papīra nams”, atrodas pagrabiņā uz Baznīcas ielas netālu no stūra ar Stabu ielas;
      * zīdpapīrs (pirkts grāmatnīcas “Valters un Rapa” pagrabstāvā);
      * putu papīrs (pirkts veikalā “Tiger”, tāds mīksts un pie reizes arī paciets);
      * vēl tādi reljefaini un metāliska spīduma papīri;
      (pēdējie trīs papīra veida pavisam nav obligāti, augstāk minētie tika uzdāvināti, tad nu pamazām tos lietoajm, izmēģinājām pirms gada Zsvētku kartītēs);
      * kad esmu bijusi bāzē “Rīga”, tad tur nopērku arī akvareļpapīru un parasto zīmēšanas papīru. Citādāk mēs zīmējam uz biezāka biroja papīra.
      * plastilīns (krāsaianais Play Dough), veidošanas masa (parasti ir vai nu brūna vai balta) un māls;
      * skavotājs;
      * līmlente – skočs;
      * caurumotājs;
      * vairākas šķēres (tā laikam draugiem un radiem pietiek, ja atnāk ciemos padarboties – ~5gb);
      * lipeklis, lai darbiņus var piespraust pie sienas vai kur citur;
      * līmzīmuļi (arī tā, lai draugiem pietiktu – kādi 4 gb.);
      * dažādi filci (pirkti paper4you.lv);
      * dažādas lentītes (platākas, šaurākas);
      * dzeltena dzija ;) (citādākas man tiešām nav ;));
      * plastmasa adatas, ar kurām trenēties šūšanā;
      * daudzs Tiger veikalā nopērkamās pērlītes (gatavojot Gada ķēdi, diezgan daudzus iepakojumus nopirku, tā nu mēs veram rotas uz nebēdu – kad kaut kas apnīk, tad izjaucam un veram atkal :)). Vēl ir tāds veikals Pērļotava (Barona kvartālā, uz Cēsu ielas, tur ir ļoti daudz pērlīšu, par cenām teikšu, ka virs vidējā, bet toreiz skatījos koka un mazliet plastmasa, tā kā nebūšu tomēr zinoša komentēt kopējo cenu līmeni);
      * tās pūkainās stieplītes (pirktas bāzē “Rīga”, tur ir vislabākās cenas šim);
      * tādas mīkstas bumbiņas (pom-pom vai kaut kā tamlīdzīgi saucās – arī pirktas bāzē) (šīs mēs daudz un dikti šķirojām, tās varētu arī līmēt un taisīt dažādas māksliņas);
      * vienkrāsaini un krāsaini saldējuma kociņi (tie pirkti veikalā Hobby set, bet es ieteiktu meklēt un pirkt bāzē “Rīga”);
      * aplīšu uzlīmes, lai varētu salikt uz materiāliem kontrolpukntus (pirkti veikalā “V.Ošiņa kancelejas preces” netālu no LIDO “Vērmanītis”);
      * kustīgās actiņas;
      * zobu bakstāmie;
      * papīra šķīvīši (dažāda izmēra, ieteiktu veikalu “Gemoss”, tie mums no meitas dz.d. bija palikuši, tagad jau laikam vairāk nav);
      * linēali (viens 20cm, otrs 30cm);
      * papīrs nazis (manām vajadzīgām :));
      * kartons (no viekala “Baltijas papīrs).

      Es gribētu vēl iegādāties (izskatās, ka veikalos, kuros tirgo IKEA preces ir vislabākā cena) rulli ar balto papīru (līdzīgs kā tapete).

      Nu tā – sanāca varens saraksts.
      Galvenais nesaspringt, ka VISS augstāk minētais būtu viena piegājienā jāiegādājas. Nē, nē … tas mums gada, pusotra laikā ir saradies. Kādreiz, kad nāk ciemiņi, tad uzprasos uz kaut ko no sarakstā minētā, piem., Play Dough. :)

      Vēl par laminētāju runājot, divām Montessori mammām ir HAMA KHL36 un DAHLE 70413. Abas apmierinātas. :)

      Nu tā – tas tad laikam būtu viss. Ļoti iespējams, ka šis komentārs būs jāņem par pamatu blogierakstam par šo tēmu.

      Lai jaukas brīvdienas,
      E. :)

    1. Šie ir pirms vairākiem gadiem pirkti veikalā “Tiger”. Varbūt veikalos, kuros ir nopērkamas ar floristiku saistītas lietas, būtu līdzīgi akmentiņi šiem atrodami.

Komentēt