Saules sistēma

Pirms iepazinos ar Montessori pedagoģiju, es nebiju domājusi, ka bērnam jau pirmskolas vecumā varētu piedāvāt materiālu par Saules sistēmu. Man likās, ka tādas LIELAS lietas ir jāatstāj skolai. Bet, kā izrādījās, tieši ar to būtu ietiecams sākt.

Iepazīstinot bērnu ar LIELO BILDI,
mēs ļausim viņam labāk saprast DETAĻAS.

Montessori pedagoģijā bērniem no sākuma tiek dots vispārējs priekšstats par “lielo bildi” un tikai tad tiek apspriestas detaļas. Arī mācoties ģeogrāfiju Montessori vidē, bērnu no sākuma iepazīstina ar Visumu un planētām un tad runā par planētu Zemi, kontinentiem, valstīm, pilsētām – par bērna konkrēto pilsētu, ielu un māju. (Šeit man nāk prātā Google aplikācija Google Earth, ar kuras palīdzību varētu bērnam ļoti labi parādīt, kur uz Zemes viņš atrodas).

Kā redzu praksē pie saviem bērniem, tad Saules sistēmas materiāls viņiem ļoti patīk. Esam ar to darbojušies jau daudzas reizes un vienmēr ar interesi viņi līdzdarbojas. Nedēļas nogalē Niklāvs (2,3 g.v.) nodemonstrēja, ka visu šo laiku ir cītīgi klausījies un mācījies ;) – viņš pielika kartīti ar uzrakstu “Urāns” pie īstās (filca) planētas.

Ar Visuma prezentāciju iepazinos Montessori kursos un jāsaka, ka pirms tam man pašai nebija īsta izpratne, kura planēta ir blakus kurai, kura ir tā lielākā, kura – mazākā, kur īsti atrodas Zeme u.t.t., taču prezentācija bija tik skaidra un saprotama, ka pie sevis nodomāju: ja jau pirmskolnieks ir spējīgs šo “sagremot”, tad taču arī man vajadzētu. ;)

Pašreiz mūsu Saules sistēmas materiāls (tā mūsu mājās sauc šāda veida uzdevumus/prezentācijas – par “materiāliem”) izskatās šāds.

Tas viss glabājas vienā kurpju kastē un tajā ir:

* audums, uz kura ir uzzīmētas planētu orbītas (izmantoju sudraba auduma krāsu tūbiņā un zilu filca autiņu – to, kas mājās bija pie rokas) un vieta planētai – aplis tikpat liels diametrā, kā konkrētā planēta;


* filca Saule un planētas (un arī Zemes pavadonis Mēness);
* komētas (koka apaļās pērlītes);
* asteroīdi (balti “akmens bluķi” (reiz saņēmām vienu sūtījumu, kurš tādā materiālā bija iesaiņots, tad nu šoreiz attaisnojās šī materiāla taupīšana – varēju likt lietā);
* zvaigznes (tās ar “zvaigžņu” caurduri ir izspiestas no dzeltenas krāsas papīra; caurduri pirms laba laika iegādājos veikalā Tiger)
* Saules, planētu, komētu, asteroīdu fotogrāfijas;
* kartītes ar Saules un planētu uzrakstiem;
* kartītes ar īsu aprakstu par katru planētu, Sauli, komētām un asteroīdiem;

* valrieksts (jo tas zinātniekiem atgādinot planētu Merkurs);
* mazā maisiņā smiltis – Visumā zvaigžņu ir daudz vairāk nekā smiltis visās pasaules pludmalēs. Ja mums ir grūti izskaitīt smiltis mazajā maisiņā, tad kur nu vēl visas pasaules smiltis… :)
* grāmata “Saules sistēma” – pirms gada pirkta Zvaigzne ABC outlet veikalā.

Materiāls ir tapis vairāku mēnešu garumā (tāpēc, ja Tev šī ideja iepatīkas un ir vēlme to īstenot, tad nenobīsties, ka Tev momentā vajadzētu visas nepieciešamās izejvielas – iesaku turēt acis vaļā un, ja kaut ko derīgu ieraugi, tad sāc pamazām komplektēt šo materiālu). Es sāku ar planētu šūšanu (par to zemāk) un turpināju ar visu pārējo. Šobrīd materiāls ir tādā gatavībā, ka ir “prezentējams”. Bērniem augot, to noteikti varētu papildināt.

Šī vingrinājuma mērķis ir iepazīstināt bērnu ar Saules sistēmu un planētām,
dot priekšstatu un izpratni par Zemes vietu tajā.

Bērniem materiālu prezentāju šādi:

Mēs apsēžamies uz paklāja un izklājam zilo audumu. Es pastāstu, ka šodien runāsim par Saules sistēmu un par planētām.

Demonstrējumu sāku ar Sauli, to lieku galaktikas centrā un pastāstu, ka planētu ceļi ved apkārt Saulei, ka katrai planētai ir savs ceļš un ka tie nekad nekrustojas. Mērķis ir izkārtot planētas lineāri, “dzīvē” gan tas gadoties reizi cikturtajos gados. :)

Planētas dodu bērnam pataustīt ar rokām – sensorais iespaids.

Par katru no planētām pasaku vienu vai divus teikumus – minu kādu īpašību, kas raksturo konkrēto planētu un kas varētu palīdzēt bērnam to labāk iegaumēt. Zemāk minēšu par katru no planētām vienu vai divus teikumus.

Merkurs ir Saules sistēmas mazākā planēta un atrodas Saulei vistuvāk. Dienā uz šīs planētas ir ārkārtīgi karsts un pa nakti ļoti auksts.

Venera ir pati karstākā planēta Saules sistēmā (un tā griežas pretēji Zemes griešanās virzienam).

Zeme ir unikāla, jo uz tās pastāv dzīvība.

Marsu dēvē arī par sarkano planētu.

Jupiters ir vislielākā Saules sistēmas planēta.

Saturns ir planēta, kuras gredzeni labi saskatāmi no Zemes.

Urāns ir planēta, kas īpatnēji kustās – tā it kā veļas.

Uz Neptūna ir lielākie vēji Saules sistēmā.

Manis apmeklētajos kursos Saule bija apaļa lampa un ar tādas lampas palīdzību bērnam var arī labi parādīt, kāpēc ir diena un nakts (jo Zeme griežas) un tad, kad mums ir nakts, tad planētas otru pusi apspīd Saule un tur ir diena un “Saulīte neiet gulēt” ;). Šādu prezentāciju varētu uztaisīt arī ar kabatas lukturīti.

Tad prezentēju komētas, asteroīdus, zvaigznes. Asteroīdu josla ir starp Marsu un Jupiteru.

Tad seko trīs pakāpju lekcijas otrais solis – jēdzienu/jaunu vārdu nostiprināšana. Es aicinu bērnu parādīt/iedot/aiznest konkrētu planētu, vai arī pielikt pie konkrētās planētas tās nosaukumu. Mani bērni vēl nelasa, tāpēc es nolasu viņiem priekšā to, kas rakstīts uz lapiņas un viņi atrod īsto planētu. Lielākam bērnam varētu dot nosaukumus, lai viņš pats izlasa un atrod īsto (šeit kā kļūdu kontrole ir skolotājs vai vecāks). Tā izskatās mūsu Saules sistēma papildināta ar planētu nosaukumiem:

Ja bērniem vēl ir interese un spēks (un parasti ir), tad mēs turpinām. Es viņiem parādu fotogrāfijas ar planētām – kādas tās varētu īstenībā izskatīties. Mēģinām piemeklēt katrai no mūsu filca planētām īsto planētu.

Fotogrāfijās apskatāmies arī kādas ir komētas, zvaigznes un kādi izskatās asteroīdi.

Tad mēs planētu kartītes uz paklāja izkārtojam šādi un piemeklējam īsto filca planētu.

Lielāki bērni var salikt visu kolonā un pēc tam pārbaudīt vai fotogrāfija ar planētas nosaukumu un aprakstu ir pareizie. Zilās uzlīmes ir kļūdu kontrole. Kļūdu kontrole atļauj bērnam ar materiālu strādāt patstāvīgi – kļūdu kontrole ir iestrādāta materiālā.

Kad ar bērniem esam visādi izspēlējušies, tikai tad es viņiem jautāju – kas šī ir par planētu (norādot uz attēlu vai filca planētu) vai arī, kura ir Saules sistēmas lielākā planēta? Kuru vēl sauc par sarkano planētu u.t.t.?

Planētām filcu pirku internetveikalā paper4you. (Cik zinu, tajā ir labākās cenas filciem.) Filcu pirku A4 izmēra loksnēs.

Saules diametrs ir 21cm.
Planētām ir ~ šādi diametri:
Merkurs – 4 cm
Venera – 8 cm
Zeme – 9 cm
(Mēness – 2,5 cm)
Marss – 6 cm
Jupiters – 14 cm
Saturns – 13 cm
Urāns – 11 cm
Neptūns – 10 cm

Es wordā uzzīmēju riņķus ar attiecīgajiem diametriem, tad izgriezu, uzliku uz filca un izgriezu no filca 2 attiecīga izmēra apļus. Tad izšuvu planētu, pēc tam sašuvu divus attiecīgās planētas apļus kopā, pa vidu ieliekot vati.

Iedvesmojos no bloga Countig Coconuts un pameklēju vēl kādas idejas internetā.

Lai Tev nebūtu pašam jāmeklē katras planētas fotogrāfijas, varu Tev piedāvāt tās visas lejuplādēt ar vienu peles klikšķi šeit. Uzklikšķini uz “pogas” “Lejuplādēt visus” un Tu lejuplādēsi visas fotogrāfijas zip failā. :) Bildes pasūtu Latvijas pasta mājas lapā un izņemu savā pasta nodaļā. Tā kā dzīvoju netālu no pasta, tad man tas ir izdevīgāk nekā braukt uz kādu foto salonu. Ja pasūta vairāk kā 50 izdrukas un norēķinās ar bankas karti, tad viena fotogrāfija izmaksā 0.07Ls, kas mūsu gadījumā ir lētāk nekā drukāt uz kraisainā tintes printera.

Informāciju par planētām meklēju gan augstāk minētajā grāmatā, gan citās bērnu enciklopēdijās un materiālos (piem., žurnālā “Ilustrētā Junioriem”). Idejas smēlos arī citu Montessori domu biedru veikumos.

Materiāls būtu pielāgojams bērnu vecumam un interesēm. Jo viņi ir vecāki, jo informācija par tām varētu būt komplicētāka (piem., lielākiem bērniem varētu arī minēt, kāpēc planētām ir tieši šādi nosaukumi).

Pašreiz mēs strādājam ar šādiem planētu aprakstiem un pagaidām tie vairāk kalpo kā uzskates materiāls man pašai, kurā iemest aci, stāstot bērniem par planētām.

Planētu nosaukumi – kartītēm

Planētu apraksti – kartītēm

Kā ierakstā par mūsu janvāra gaitām stāstīju, tad ar Krūmiņu dienu Zani esam uzsākušas projektu “Spēlēsim skolu” un mūsu pirmajā tikšanās reizē mūsu bērnus iepazīstinājām ar šo materiālu un pa nedēļu turpinājām to “apaudzēt” – bet par to, kā mēs to darījām varēsi lasīt jau kādā no nākamajiem ierakstiem mūsu blogos.

Lai jums jauka jaunā nedēļa un lai nesalst kājas!

Ar sveicieniem,
Evelīna :)

P.S. Šeit var redzēt kādu Saules sistēmu nedēļas nogalē kopā ar bērniem ir uztaisījusi Inga. Šādas planētas (3D puzzles bumbas) tika izmantotas Montessori kursos materiāla prezentācijā.
Skatos, ka arī veikaliņā muki.lv ir nopērkama jauka Saules sistēma (Lāčplēšielas veikaliņā tā noteikti ir apskatāma arī “dzīvajā”).
Un šajā linkā ir apkopotas vairākas Saules sistēmas tēmu idejas

5 domas par “Saules sistēma

  1. Wow!Wow!Wow! Super :)) Un milzīgs paldies par lejuplādējamiem materiāliem – jau sen briestu šim.. būs solis tuvāk īstenošai :D Klau, vai Tu esi pasūtījusi kko no tās lapas, kur ielinkoji Ravensburger puzli??Jo es esmu iedomājusies tādu to modeli taisīt..tik patiesībā viss apstājas pie tā, ka LV nevienā veikalā neesmu tieši šo redzējusi :(

  2. Zane, paldies WOW! :)Un no tās lapas neko pasūtījusi neesmu, vienkārši paskatījos, kurā lapā šīs puzles bilde bija tā lielākā. :DVarbūt tiešām var mēģināt ar putaplasta bumbām, tās nokrāsojot ar akrila krāsām?

Komentēt